Studier

Studier

mandag 21. april 2014

Hva er en perfekt skole?

I forbindelse med en jobbesøkeprosess, ble jeg spurt om hva "den perfekte skole" er for meg. 
Den perfekte skole – finnes den? Mest sannsynlig ikke. Jeg sier dette ut fra en grunntanke om at en god skole alltid er i utvikling, og at i det en skole ser på seg selv som ”perfekt”, er det fare for at utviklingen stopper. Hvis utviklingen stopper, er ikke skolen perfekt. 

Samtidig er dette et spørsmål som er viktig å ha tenkt gjennom, for å ha noe å arbeide mot - en visjon - for å skape en så god skole som mulig.

En kollektivt orientert skole og praksis
Verdier og veivalg er viktige basiselementer for å få til en felles skolekultur. Generelt viser forskning at gode skoler er kollektivt orienterte skoler, der alle voksne føler et felles ansvar for å gjennomføre og etterfølge de valg man har tatt. Ved slike skoler, der skoleetoset står sterkt, opplever elevene større tydelighet og medarbeidere mindre frustrasjon og større trivsel.

Relasjoner i sentrum
Jeg tror enhver virksomhet, enten det er en skole eller et firma i næringslivet, oppnår mer når relasjonene mellom menneskene i virksomheten er gode. Gode og åpne relasjoner fører til respekt og mer åpenhet og god kommunikasjon. Det er lettere å bygge tillit, mellom alle ”aktører”, som igjen gjør endringer enklere. Med aktører mener jeg her ledelse, lærere, elever, assistenter og foreldre.

Stadig utvikling
Den perfekte skole er en skole i stadig utvikling – en skole der man alltid er på vei mot å bli bedre på ett eller flere felt. For at dette skal skje, fordres at skolen har både vilje og evne til endring. Samfunnet vi lever i og teknologien vi lever med endres i rekordfart. For å henge med MÅ endringsviljen og -evnen være til stede.

Lagspillende delekultur
Utvikling og endringer til det bedre blir lettere i skoler der man har utviklet en god delekultur. Deling av for eksempel gode fagopplegg kommer flere elever til gode, og oppleggene kan bearbeides videre og forfines etter hvert. Dette skaper god skole! Forkortelsen GAG; Gjør andre gode, brukes blant annet av Skrøvset og Tiller, (2010). Jeg tror en perfekt skole har mange GAG-erfaringer, og disse bidrar til en skoles utvikling.

Systematikk og god læring
Den perfekte skole har utviklet god systematikk med både planer, planleggingsarenaer og evalueringsarenaer. Dette er spesielt viktig på valgte utviklingsområder, og ikke uvesentlig for at god læring skal kunne skje. Når gode planer er blitt laget og fulgt, enten de er store eller små, er det viktig at man tar tak i de tingene som var bra for å ytterligere forbedring samt å ta rede på de tingene som kan forbedres og hvordan dette kan skje.

...hvordan da?
Dette er jo det interessante spørsmålet! Dette er utfordringen. En ting er vyer og visjoner, men det vesentlige er at en ledelse klarer å finne veien til disse visjonene. Men - det blir en annen blogg...

søndag 2. mars 2014

Å tenke når hodet er tomt...

OK - det er 2. mars, og om kun få dager skal mine medstudenter og jeg levere refleksjonsnotat rundt neste emneoppgave, innen emnet Skolen i samfunnet.
HJELP!
Hodet er tomt etter å ha skrevet første emneoppgave og deretter reflektert rundt erfaringer vi har gjort oss med Skolementor, føles det som jeg er på bar bakke og fri for inspirasjon. HVOR skal jeg begynne? HVA skal jeg ta fatt i?

Det rare er at det sikkert er masse jeg kan ta fatt i! Jeg aner et paradoks. I disse dager med heftige debattinnlegg overalt rundt lærere, arbeidstid, KS - you name it. Det burde være nok å ta av. Men jeg føler meg likevel på et slags nullpunkt.

Nuvel. Kanskje det beste er å begynne med litteraturen vi skal gjennom? Bøkene ligger og venter på en lærevillig student... Kommer tilbake (forhåpentligvis sterkere), etter hvert.
(Hvis du synes at du hører et sukk her, så stemmer nok det)! 

onsdag 22. januar 2014

Jeg elsker teamet mitt!

Jeg digger folka på teamet mitt!

Jeg er trinnleder på 8. trinn. Vi har jobbet sammen siden august, og gang etter gang bekreftes det for meg hvor bra folk jeg jobber med. Noen er erfarne lærere med relativt lang fartstid, andre er helt nyutdannenede. Samarbeidet er upåklagelig, og takhøyden stor.

I går hadde vi vårt ukentlige teammøte, og utførte blant annet en SWOT på trinnsamarbeidet. (Strengths, Weaknesses, Opportunities og Threats). Jeg må si at det var svært oppløftende og lærerikt å gjennomføre dette - kan anbefales for alle trinnledere der ute! Jeg blir nesten daglig imponert over kreativiteten som bobler opp blant mine kolleger. Dette er jo noe våre elever nyter godt av; trivselen er stor, og så håper vi så klart at vårt gode (sam)arbeid skal gi resultater - også faglig. Jeg tror bestemt vi lager god skole.

Måtte bare skrive dette - føler meg så oppløftet! Stå på, 8, trinn. Og takk!

torsdag 16. januar 2014

Når teknologien tetner til på skolene, oppstår nye utfordringer for lærere. Vi kan ikke lukke øynene for at teknologien finnes; jeg mener det vil være å grave hodet ned i sanden. Dette skaper nye utfordringer i skoleverket, og det har vi snakket om i dag.
Disse utfordringene går på både klasseledelse, det å være oppdatert, det å velge hva man skal bruke/ikke bruke av verktøy, osv. Dessuten finnes det mange utfordringer rundt utstyret skolene har tilgjengelig!
Det har vært mange gode diskusjoner - jeg takker mine medstudenter.

Nå tar vi kvelden - med god samvittighet.


Studiesamling 3 i god gang

Midt i dag 2 av samling 3 og bloggen er i gang. Det gir energi å være sammen med så mange kompetente, reflekterte og spennende kolleger. Her er det mange med en god rektor i magen. :-)
Bloggskriving er nytt for meg, men jeg regner med at jeg blir fortrolig med dette etter hvert.
Ha en god dag der ute!